pondělí 27. července 2015

Thomas Hardy - Tess of the D'Urbervilles

“Did it never strike your mind that what every woman says, some women may feel?”

 Tess je obyčejná a prostá dívka, až do dne, kdy její otec zjistí, že je potomkem starobylého rodu D'Urbervillů. Ze začátku se zdá, že toto zjištění život rodiny nezmění, ale když se ocitnou v tíživé finanční situaci, Tess je vyslána ke svým bohatším, nově objeveným příbuzným, aby s nimi navázala přátelství. Tak potkává svého "bratrance" Aleca, kterého Tess od prvního pohledu přitahuje. Alec zásadním způsobem změní život Tess, ale není to jediný muž, ke kterému je navždy připoutána. Dalším Tessiným osudovým mužem je Angel Clare...a jak víme, tak milostný trojuhelník vždycky způsobuje jen potíže...

Kniha, jejíž příběh se vymykal veškerým viktoriánským konvencím, musela být před svým vydáním cenzurována, ale i tak šokovala tehdejší společnost. Hardy se ve své knize zabývá nejen láskou a vztahy, ale také pohledem viktoriánské společnosti na sex. Ačkoli je příběh nezasaditelný do dnešní doby, protože právě společenské konvece a názory hrají v příběhu velkou roli, i tak postavy zažívají věci, které může zažít kdokoli z nás.

Knihu jsem četla až potom, co jsem viděla film z roku 1979 od Romana Polanskeho. Film se mi velmi líbil, mimo tento existují ještě dvě další, novější adaptace, které jsem sice neviděla, ale hodnocené jsou celkem dobře. Film se mi natolik líbil, že jsem se rozhodla přečíst si knížku. Kdybych ji četla předtím, než jsem viděla film, určitě bych čtení mnohem více prožívala, protože Tess je ohromně silný příběh, který musí zasáhnout každého. Knížku jsem četla v angličtině a rozhodně to nebylo lehké čtení, angličtina Thomase Hardyho je přecejenom už trochu zastaralá, ale i tak se kniha četla skvěle. Autor píše čtivě a poutavě, až na občasné popisné pasáže, ve kterých popisuje svůj smyšlený kraj Wessex, ale které k jeho dílu určitě patří.

Tess z D'Urbervillů je především příběh o lásce, žárlivosti, vině, osamělosti a bolesti. Je to velmi silný příběh, ale také velmi smutný. Při čtení uroníte nejednu slzu, možná se i trochu naštvete na nespravedlivé postavení ženy ve viktoriánské Anglii, nejspíš si nebudete jisti, kterému z Tessiných osudových mužů budete fandit, ale jedno je jisté, Tess z D'Urbervillů je kniha, na kterou se nezapomíná...

sobota 25. července 2015

Gabriel García Márquez - Láska za časů cholery

"Bylo to prostě tak: vůně hořkých manlí mu vždycky připomínala osud zbraňovaných lásek."

Mladý Florentino Ariza se do Ferminy Dazové zamiloval na první pohled. Od toho osudového dne, celých padesát jedna let, devět měsíců a čtyři dny čekal na to, aby jí mohl vyznat svoji nekonečnou lásku. Lásku, která doprovázela každý okamžit života Florentina Arizy, a která ho po celou dobu neopustila. Florentino ji celý život držel v sobě, až do okamžiku, kdy se mu konečně naskytla příležitost znovu se setkat s Ferminou, po smrti jejího manžela Juvenala Urbina.

Gabriel García Márquez je pro mě autorem nezapomenutelných knih a Láska za časů cholery je jedna z mých nejoblíbenějších knih vůbec. García Márquez svým osobitým stylem vyprávý kouzelný příběh nejen o lásce, ale také o vášni, naději, doufání, trpělivosti, věrnosti, stárnutí a o životě celkově. Příběh se odehrává v nejmenovaném přístavním městě v autorově rodné zemi Kolumbii na sklonku 19. a na začáku 20. století.

García Márquez patří k nejznámějším latinskoamerickým spisovatelům a v roce 1982 získal za svůj román Sto roků samoty Nobelovu cenu. Ačkoli je nejznámějším představitelem magického realismu, ne všechny jeho knihy se dají zaškatulkovat do jedné kategorie. Každá jeho kniha je jedinečná a nečím zvláštní, co však mají všechny společné je autorův jedinečný styl, který není úplně jednoduchý, jeho knížky nepatří k těm, které přelouskáte za jedno odpoledne. Musíte se do jeho knih opravdu ponořit a věnovat pozornost každé větě, abyste byli schopni vychutnat si naplno nejen příběh, ale i atmosféru a krásný jazyk Garcíových magických příběhů. Ani Láska za časů cholery není snadné čtení. Možná to mám na jeho knihách ráda...to, že se začtu a vstřebávám atmosféru jeho příběhů, která ve mě přetrvává. Vždycky když vzpomínám na tuto knihu, okamžitě se mi vybaví atmosféra města, horkého a v průběhu let sužovaného cholerou. García Márquez nejenže umí dokonale popsat atmosféru místa, do kterého se v jeho knihách bez problému přenesete, ale také umí vytvořit zajímavé postavy, které dokáže popsat do nejmenších detailů. Jeho postavy nejsou plytké či jednotvárné, nejsou ani stereotypní či nudné, jsou jako lidé z masa a kostí. Při čtení jeho knih budeme žít životy jednotlivých postav jako bychom sami byli součástí příběhu.

Láska za časů cholery je kniha o životě naplněném nenaplněnou láskou, ale také o životě plném vášně a zvratů. Je to příběh o plynutí života, o jeho neopakovatelnosti, jedinečnosti a kráse. Pokud si chcete přečíst knihu, která ve vás něco zanechá, která vám nedovolí na ni zapomenout, a která vás učaruje svým příběhem a atmosférou, pak si Lásku za časů cholery rozhodně přečtěte!

V roce 2007 byl natočen film Láska za časů cholery v hlavní roli s Javierem Bardenem. Řeknu vám to na rovinu...film je o ničem. Rozhodně se nedá srovnat s knihou. Příběh je sice zachovám, ale ve filmu absolutně mizí to, co dělá knihu jedinečnou - její atmosféra a zvláštní způsob vyprávění. Jediné co je na filmu zajímavé je soundtrack od Shakiry a písnička Hay amores.
S.

C. D. Payne - Brenda Veliká

"Veškeré rekvizity potřebné ke svádění byly na místě: tři extra velké pizzy, vychlazené šestibalení piva Coors Light, půl lahve rumu (že by vypůjčeného z kuchyňských zásob?) a dvě nablýskané harmoniky."

zdroj
Brenda je šestnáctiletá, tlustá a nepříliš přitažlivá dívka, jejíž společenský život je na tak špatné úrovni, že se její rodiče rozhodli poslat ji na prestižní internátní školu. Tam poznává nové lidi a získává nové přátele: o nic víc přitažlivou Ruby, trpasličího afroamerického homosexuála Bricka, překrásnou a dokonalou Marii, kluky - harmonikáře Colea a Dylana a další, neméně zajímavé osobnosti. Její život se celkově mění, ačkoli Brenda zůstává stále stejná: nikdy nedá dopustit na svoje sýrové křupky a čokoládové tyčinky Heath.

Tuto knížku jsem získala opravdu originálním způsobem,  byl to dárek za nákup jízdenky v eshopu Českých drah. Knížek (i v elektronické podobě) není nikdy dost a Brenda je opravdu skvělá knížka na krácení dlouhé chvíle, například při čekání na autobus či vlak...:D Při čtení se rozhodně nebudete nudit, kniha je napsaná čtivě a děj většinou ubíhá rychle. Nic jiného než zábavu ale nečekejte.

Autorem knihy je C. D. Payne, o kterém jsem nikdy dříve neslyšela a představovala jsem si ho jako ženu středního věku. Ale ouha, on je to docela sympatický stařík, znamý hlavně díky své knížce Mládí v hajzlu (o které jsem taky nikdy dříve neslyšela, ale název se mi líbí, často popisuji své roky na gymnáziu právě tímto slovním spojením). Jakkoli je to zvláštní, když starší muž vypráví příběh šestnáctileté puberťačky, z příběhu to nejde poznat, protože je tak absurdní, že vám nepřijde věrohodné a reálné snad skoro nic. A právě to dělá knížku zajímavou. Nebýt těch mnoha absurdních a šílených vtípků, byl by to obyčejný a nudný dívčí román z prostředí internátní školy. Už hlavní postavy jsou samy o sobě vtipné, tlustá a sebekritická Brenda, milostných zážitků chtivá Ruby, černý, trpasličí a homosexuální bezdomovec Brick a všechny ostatní jsou tak absurdní, až jsou zábavné.

Rozhodně od knihy nemůžete čekat nějaký hluší zážitek, kromě svého vtipu není ničím zvláštní. Příběh není ničím ojedinělý, dialogy jsou spíše kostrbaté a autorův styl vás příliš nepřekvapí, ale i tak je Brenda Veliká skvělá knížka na krácení dlouhé chvíle. Pokud se chcete zasmát (nejen) nad Brendiným osobitým humorem, vyčistit si hlavu, nebo jenom relaxovat, je Brenda určitě kniha pro vás.
S.