sobota 25. července 2015

Gabriel García Márquez - Láska za časů cholery

"Bylo to prostě tak: vůně hořkých manlí mu vždycky připomínala osud zbraňovaných lásek."

Mladý Florentino Ariza se do Ferminy Dazové zamiloval na první pohled. Od toho osudového dne, celých padesát jedna let, devět měsíců a čtyři dny čekal na to, aby jí mohl vyznat svoji nekonečnou lásku. Lásku, která doprovázela každý okamžit života Florentina Arizy, a která ho po celou dobu neopustila. Florentino ji celý život držel v sobě, až do okamžiku, kdy se mu konečně naskytla příležitost znovu se setkat s Ferminou, po smrti jejího manžela Juvenala Urbina.

Gabriel García Márquez je pro mě autorem nezapomenutelných knih a Láska za časů cholery je jedna z mých nejoblíbenějších knih vůbec. García Márquez svým osobitým stylem vyprávý kouzelný příběh nejen o lásce, ale také o vášni, naději, doufání, trpělivosti, věrnosti, stárnutí a o životě celkově. Příběh se odehrává v nejmenovaném přístavním městě v autorově rodné zemi Kolumbii na sklonku 19. a na začáku 20. století.

García Márquez patří k nejznámějším latinskoamerickým spisovatelům a v roce 1982 získal za svůj román Sto roků samoty Nobelovu cenu. Ačkoli je nejznámějším představitelem magického realismu, ne všechny jeho knihy se dají zaškatulkovat do jedné kategorie. Každá jeho kniha je jedinečná a nečím zvláštní, co však mají všechny společné je autorův jedinečný styl, který není úplně jednoduchý, jeho knížky nepatří k těm, které přelouskáte za jedno odpoledne. Musíte se do jeho knih opravdu ponořit a věnovat pozornost každé větě, abyste byli schopni vychutnat si naplno nejen příběh, ale i atmosféru a krásný jazyk Garcíových magických příběhů. Ani Láska za časů cholery není snadné čtení. Možná to mám na jeho knihách ráda...to, že se začtu a vstřebávám atmosféru jeho příběhů, která ve mě přetrvává. Vždycky když vzpomínám na tuto knihu, okamžitě se mi vybaví atmosféra města, horkého a v průběhu let sužovaného cholerou. García Márquez nejenže umí dokonale popsat atmosféru místa, do kterého se v jeho knihách bez problému přenesete, ale také umí vytvořit zajímavé postavy, které dokáže popsat do nejmenších detailů. Jeho postavy nejsou plytké či jednotvárné, nejsou ani stereotypní či nudné, jsou jako lidé z masa a kostí. Při čtení jeho knih budeme žít životy jednotlivých postav jako bychom sami byli součástí příběhu.

Láska za časů cholery je kniha o životě naplněném nenaplněnou láskou, ale také o životě plném vášně a zvratů. Je to příběh o plynutí života, o jeho neopakovatelnosti, jedinečnosti a kráse. Pokud si chcete přečíst knihu, která ve vás něco zanechá, která vám nedovolí na ni zapomenout, a která vás učaruje svým příběhem a atmosférou, pak si Lásku za časů cholery rozhodně přečtěte!

V roce 2007 byl natočen film Láska za časů cholery v hlavní roli s Javierem Bardenem. Řeknu vám to na rovinu...film je o ničem. Rozhodně se nedá srovnat s knihou. Příběh je sice zachovám, ale ve filmu absolutně mizí to, co dělá knihu jedinečnou - její atmosféra a zvláštní způsob vyprávění. Jediné co je na filmu zajímavé je soundtrack od Shakiry a písnička Hay amores.
S.

Žádné komentáře:

Okomentovat