sobota 25. července 2015

C. D. Payne - Brenda Veliká

"Veškeré rekvizity potřebné ke svádění byly na místě: tři extra velké pizzy, vychlazené šestibalení piva Coors Light, půl lahve rumu (že by vypůjčeného z kuchyňských zásob?) a dvě nablýskané harmoniky."

zdroj
Brenda je šestnáctiletá, tlustá a nepříliš přitažlivá dívka, jejíž společenský život je na tak špatné úrovni, že se její rodiče rozhodli poslat ji na prestižní internátní školu. Tam poznává nové lidi a získává nové přátele: o nic víc přitažlivou Ruby, trpasličího afroamerického homosexuála Bricka, překrásnou a dokonalou Marii, kluky - harmonikáře Colea a Dylana a další, neméně zajímavé osobnosti. Její život se celkově mění, ačkoli Brenda zůstává stále stejná: nikdy nedá dopustit na svoje sýrové křupky a čokoládové tyčinky Heath.

Tuto knížku jsem získala opravdu originálním způsobem,  byl to dárek za nákup jízdenky v eshopu Českých drah. Knížek (i v elektronické podobě) není nikdy dost a Brenda je opravdu skvělá knížka na krácení dlouhé chvíle, například při čekání na autobus či vlak...:D Při čtení se rozhodně nebudete nudit, kniha je napsaná čtivě a děj většinou ubíhá rychle. Nic jiného než zábavu ale nečekejte.

Autorem knihy je C. D. Payne, o kterém jsem nikdy dříve neslyšela a představovala jsem si ho jako ženu středního věku. Ale ouha, on je to docela sympatický stařík, znamý hlavně díky své knížce Mládí v hajzlu (o které jsem taky nikdy dříve neslyšela, ale název se mi líbí, často popisuji své roky na gymnáziu právě tímto slovním spojením). Jakkoli je to zvláštní, když starší muž vypráví příběh šestnáctileté puberťačky, z příběhu to nejde poznat, protože je tak absurdní, že vám nepřijde věrohodné a reálné snad skoro nic. A právě to dělá knížku zajímavou. Nebýt těch mnoha absurdních a šílených vtípků, byl by to obyčejný a nudný dívčí román z prostředí internátní školy. Už hlavní postavy jsou samy o sobě vtipné, tlustá a sebekritická Brenda, milostných zážitků chtivá Ruby, černý, trpasličí a homosexuální bezdomovec Brick a všechny ostatní jsou tak absurdní, až jsou zábavné.

Rozhodně od knihy nemůžete čekat nějaký hluší zážitek, kromě svého vtipu není ničím zvláštní. Příběh není ničím ojedinělý, dialogy jsou spíše kostrbaté a autorův styl vás příliš nepřekvapí, ale i tak je Brenda Veliká skvělá knížka na krácení dlouhé chvíle. Pokud se chcete zasmát (nejen) nad Brendiným osobitým humorem, vyčistit si hlavu, nebo jenom relaxovat, je Brenda určitě kniha pro vás.
S.

Žádné komentáře:

Okomentovat